Μια σύντομη ερμηνεία των wearables, θα μπορούσε να είναι ότι πρόκειται για τεχνολογικά gadgets τα οποία φοριούνται από τον χρήστη. Για αυτό προκύπτει και η χρήση του όρου wearables.

1

Ποιοι είναι όμως οι κυριότεροι εκπρόσωποι αυτής της νέας κατηγορίας gadgets; Καταρχάς, είναι τα επονομαζόμενα smart watches, τα whristbands (γνωστά και ως έξυπνα βραχιόλια) που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αθλητικές εφαρμογές, τα γυαλιά τύπου google glass, οι φορητές κάμερες που προσαρμόζονται στο πέτο ή στο κράνος του χρήστη. Όλες αυτές οι συσκευές έχουν πλέον κάνει την εμπορική τους εμφάνιση και χρησιμοποιούνται άλλες με μεγαλύτερη συχνότητα και άλλες με μικρότερη σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Ο χαρακτήρας τους, είναι ακόμα κυρίως πιο ψυχαγωγικός αλλά σταδιακά κάνουν και την εμφάνιση τους πιο επαγγελματικές εφαρμογές που σχετίζονται με τα wearables.

Ο τομέας του security και ειδικότερα της φυσικής ασφάλειας δεν θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες που διανοίγονται στο μέλλον με την ευρύτερη χρήση αυτών των συσκευών σε διάφορες σχετικές εφαρμογές. Το προσωπικό που εμπλέκεται στην διαφύλαξη της ασφάλειας είτε ανήκει στους δημόσιους φορείς (Αστυνομία,  Πυροσβεστική, Λιμενικό) είτε εργάζεται για ιδιωτικούς πάροχους υπηρεσιών ασφάλειας, είναι προφανές ότι μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από την εμφάνιση των wearables. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες προσπάθειες για την ενσωμάτωση τους στον εξοπλισμό του προσωπικού που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ασφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου που έχει προχωρήσει στην προμήθεια 20.000 φορητών καμερών για τον εξοπλισμό των αστυνομικών που περιπολούν στην Βρετανική Πρωτεύουσα.

 

Πλεονεκτήματα

Πολλά και σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα που θα φέρει η χρήση των wearables στο security. Πρώτα από όλα γίνεται ακόμα πιο εύκολη η μετάδοση της πληροφορίας και κυρίως αυτή η μετάδοση γίνεται εφικτή πλέον αμφίδρομα. Δηλαδή, τόσο ο χρήστης μπορεί να μεταδώσει πληροφορία από τον χώρο δράσης του αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δέχεται χρήσιμα στοιχεία τα οποία συνεισφέρουν στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής του ικανότητας.

Δεν είναι δύσκολο να παρατεθούν παραδείγματα που να ενισχύουν αυτήν την άποψη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πληροφορία είναι το παν για όσους είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη χώρων και τη διατήρηση της ασφάλειας. Μια αστυνομική περίπολος που θα κινηθεί προς ένα σημείο στο οποίο διαδραματίζεται ένα συμβάν είναι φυσικό να θέλει να έχει στην διάθεση της στοιχεία για την διάταξη του χώρου. Προφανώς, είναι αδύνατο να έχει μαζί της τα πολεοδομικά σχέδια του χώρου. Ήδη όμως η ύπαρξη των ηλεκτρονικών σχεδίων σε συνδυασμό με την χρήση των tablets αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την διευκόλυνση του έργου τους. Το επόμενο όμως βήμα – και εδώ αναδεικνύεται ο ρόλος των wearables – είναι παραδείγματος χάρη μέσω της χρήσης των Google glass. Με τη χρήση των γυαλιών θα μπορούν να προβάλλονται απευθείας οδηγίες πλοήγησης, ούτος ώστε ο χρήστης να μπορεί να κινηθεί στη βέλτιστη διαδρομή, προκειμένου να προσεγγίσει το στόχο του και παράλληλα να αποφύγει επικίνδυνες και απρόβλεπτες κακοτοπιές.

Τα γυαλιά παράλληλα, διαθέτουν τόσο ηχείο για να υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης φωνητικών οδηγιών όσο και μικρόφωνο για να μπορεί ο χρήστης να δίνει εντολές αμέσως προκειμένου η συσκευή να εκτελεί κάποια από τις λειτουργίες της. Έστω λοιπόν, ότι θέλει να προχωρήσει σε μια λήψη εικόνας προκειμένου να την στείλει στο κέντρο επιχειρήσεων για περαιτέρω διερεύνηση. Μια απλή φωνητική εντολή είναι υπεραρκετή προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κάμερα των γυαλιών και να αποτυπώσει τη σκηνή προκειμένου να σταλθεί μέσω internet στους παραλήπτες της. Όμως σίγουρα τα Google Glass αλλά πιθανώς και άλλα παρόμοια projects που θα έχουν βάση τη χρήση των γυαλιών θα αποτελέσουν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές των wearables συσκευών στον χώρο του security. Αλλά δεν αποτελούν τις μοναδικές.

 

Wearables κάμερες

Μια πιο απλή προσέγγιση, είναι η χρήση των μικρών καμερών που μπορούν είτε να τοποθετηθούν στα κράνη του προσωπικού (μια πολύ διαδεδομένη πρακτική σε αθλήματα που απαιτούν την χρήση κράνους όπως σκι, snowboard, μηχανοκίνητος αθλητισμός) είτε ακόμα μικρότερων καμερών που μπορούν να ενσωματωθούν στη στολή του προσωπικού (τοποθέτηση στα αλεξίσφαιρα γιλέκα μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό).  Για το λόγο αυτό, ήδη η χρήση αυτών των μικρών wearables καμερών αποτελεί μέρος του σχεδιασμού για την αναβάθμιση του εξοπλισμού όσων εργάζονται στον χώρο της ασφάλειας. Η χρήση τους, εξετάζεται σοβαρά τόσο από τα αστυνομικά σώματα διάφορων κρατών αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Η συμβολή τους θα είναι ιδιαίτερη σημαντική σε πολλούς τομείς:

  • Θα βοηθήσουν στην καλύτερη διερεύνηση διάφορων παραβατικών ενεργειών
  • Θα αποτελέσουν σημαντικά τεκμήρια για την εξέταση περιστατικών όπου υπάρχουν ενδείξεις για χρήση αστυνομικής βίας
  • Θα αποτελούν συνεχώς ένα πολυδιάστατο εργαλείο στην διάθεση του χρήστη μέσω του οποίου θα μπορούν να μεταδίδονται πληροφορίες προς τα κέντρα επιχειρήσεων.

 

Τα βραχιόλια και τα “έξυπνα ρολόγια”

Δεν είναι μόνο οι κάμερες και τα smart glasses που θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην έλευση των wearables συσκευών. Μια άλλη κατηγορία wearables είναι τα γνωστά wristbands και φυσικά η πολύ πιο εξελιγμένη μορφή τους τα smart watches.

Τα wristbands όπως άλλωστε προδιαγράφεται από το σκεπτικό της δημιουργίας τους μπορούν να δώσουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την δραστηριότητα του προσωπικού αλλά και την σωματική του κατάσταση. Στοιχεία που είναι πολύ χρήσιμα για αυτούς που αξιολογούν τόσο την καθημερινή εργασία του προσωπικού αλλά και κατά πόσο είναι ικανό αυτό να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του. Δηλαδή μέσω της χρήσης του wristband μπορεί να διαπιστωθεί αν ένας φύλακας εκτελεί τις προβλεπόμενες περιπολίες του ή να εντοπισθεί κάποια σωματική του αδυναμία που ίσως αργότερα οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του.
Φυσικά η χρήση των wristbands θα πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στην υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων διότι και τα στελέχη που εργάζονται στην ασφάλεια είναι και αυτοί εργαζόμενοι με τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους τα οποία ορίζονται τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις.

Ακόμα πιο εξελιγμένη έκδοση είναι τα smart watches. Πρόκειται για τα περίφημα έξυπνα ρολόγια που κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνιση τους καθώς άλλωστε το κόστος απόκτησης τους βαίνει όλο και μειούμενο. Οι δυνατότητες τους είναι εντυπωσιακές και βγαλμένες από την περίφημη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek στην οποία –αρκετές δεκαετίες πριν- η χρήση παρόμοιων γκάτζετ από το προσωπικό του ομώνυμου διαστημικού σκάφους αποτελούσε μια από τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες της σειράς.

Η συνδυασμένη χρήση των smart watches με τα έξυπνα τηλέφωνα μπορεί να δώσει μια πληθώρα δυνατοτήτων στους εργαζόμενους στον χώρο της ασφάλειας, απελευθερώνοντας παράλληλα και τα δύο χέρια τους. Όμως εκτός της επικοινωνίας και της προβολής χρήσιμων πληροφοριών κατευθείαν στην οθόνη των έξυπνων ρολογιών, αυτού του είδους οι συσκευές μπορούν να διεκπεραιώσουν με επιτυχία και άλλες λειτουργίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανήματα ελέγχου περιπολιών τα οποία θα επικοινωνούν με ειδικές ετικέτες αναγνώρισης που θα τοποθετούνται στα σημεία ελέγχου μέσω διάφορων ασύρματων τεχνολογιών όπως NFC, RFID ή και Bluetooth. Έτσι οι φύλακες θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν μαζί τους τις ειδικές –σχετικά- ογκώδεις και μη εύχρηστες συσκευές που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα για τον έλεγχο των περιπολιών τους.

Απεριόριστες λοιπόν είναι οι δυνατότητες που δίνουν οι wearables συσκευές σε όσους εργάζονται στο χώρο της ασφάλειας. Φυσικά όπως και σε κάθε πρωτοεισερχόμενη τεχνολογία δεν είναι όλα ρόδινα…

 

Κόστος

Το κόστος αποτελεί ένα ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για την περαιτέρω διάδοση των wearables συσκευών στις εφαρμογές ασφάλειας. Επειδή ακριβώς αυτές οι εφαρμογές απαιτούν μαζική χρήση μεγάλου αριθμού συσκευών και επειδή ακόμα ως σχετικά πρωτοεισερχόμενη τεχνολογία το κόστος κάθε μεμονωμένης συσκευής είναι σχετικά υψηλό υπάρχει ακόμα μια έντονη διστακτικότητα σχετικά με την υιοθέτηση αυτών των λύσεων. Μια διστακτικότητα όμως που αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου, την προσδοκώμενη  πτώση των τιμών και την αύξηση των σχετικών  εφαρμογών θα ελαχιστοποιηθεί.

 

Φυσικοί κίνδυνοι

Μια άλλη παράμετρος που εξετάζεται πλέον σοβαρά και οδηγεί σε δισταγμούς σχετικά με την χρήση των wearables συσκευών έχει να κάνει με το επίπεδο της ασφάλειας (safety) και τους ενδεχόμενους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των χρηστών. Προκύπτουν ερωτήματα κατά πόσο η χρήση μιας wearable συσκευής μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του χρήστη ειδικά όταν αυτός καλείται να ενεργήσει πιθανώς σε καταστάσεις μεγάλης έντασης. Χαρακτηριστικό όσο και τραγικό παράδειγμα είναι άλλωστε ο σχετικά πρόσφατος και πολύ σοβαρός τραυματισμός του Γερμανού σούπερ σταρ της Φόρμουλα 1 Μίχαελ Σουμάχερ για το οποίο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μια από τις αιτίες που προκάλεσε τον τραυματισμό ήταν η χρήση μιας φορητής κάμερας στο κράνος του. Φυσικά εδώ οι εταιρείες συνεχώς εξελίσσουν τα προϊόντα τους και φροντίζουν να τα σχεδιάζουν με βασικό γνώμονα την μέγιστη ασφάλεια του χρήστη και κανείς δεν μπορεί να κρίνει μια κατηγορία συσκευών από ένα μεμονωμένο περιστατικό το όποιο έγινε υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Επιπλέον όσο θα αυξάνεται η χρήση τους τόσο θα εμπλουτίζεται η τεχνογνωσία για τον πιο ασφαλή σχεδιασμό τους με αποτέλεσμα σχεδόν να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα τραυματισμού από την χρήση τους.

Όμως οι δισταγμοί για την χρήση των wearables συσκευών δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κίνδυνο του τραυματισμού από την χρήση τους. Υπάρχουν πολλές σκέψεις σχετικά με την επικινδυνότητα που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε αποστάσεις τόσο κοντινές από το ανθρώπινο σώμα. Διότι αυτές οι συσκευές συμβάλλουν και στα δύο αυτά φαινόμενα. Πάλι ο αντίλογος είναι παρόμοιος με αυτόν της προηγούμενης παραγράφου. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών είναι τόσο διαδεδομένη όπου η χρήση μιας πρόσθετης συσκευής που διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την ασφαλή λειτουργία της είναι σχετικά απίθανο να επιφέρει περισσότερους από τους υφιστάμενους κινδύνους. Ειδικά όταν οι πιθανότητες αυτών των κινδύνων συγκριθούν με τις ωφέλειες που θα προκύψουν από την χρήση αυτών των συσκευών και την πρόσθετη ασφάλεια που θα δώσουν σε όσους εμπλέκονται καθημερινά σε έναν αγώνα για την διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας.