Η δημιουργία ενός ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος μόνο ωφέλειες μπορεί να επιφέρει. Καταρχάς, η σημαντικότερη ωφέλεια προκύπτει από τον ίδιο τον σκοπό του εγχειρήματος.

sf4

Η ενίσχυση της ασφάλειας όσων κινούνται μέσα στις πόλεις αποτελεί από μόνη της ένα αδιαμφισβήτητο κέρδος. Την σημασία του μπορούμε να την αντιληφθούμε εύκολα κάνοντας μια σύγκριση με την σημερινή κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας το οποίο μαστίζεται από την συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας.

Η αύξηση της ασφάλειας όμως με την σειρά της φέρνει και άλλα θετικά, όπως:

  • Οικονομική ανάπτυξη κάτι το οποίο σήμερα στην Ελλάδα της μακροχρόνιας ύφεσης το επιζητούν όλοι ανεξαιρέτως. Διότι υγιής οικονομική ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η εγκληματικότητα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
  • Μείωση της αστυνομικής παρουσίας. Σίγουρα σε πολλούς δεν αρέσει η έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους. Σε κάποιους θυμίζει ίσως άλλες εποχές και φέρνει μνήμες από καθεστώτα ολοκληρωτικού χαρακτήρα. Όμως, σήμερα είναι το μόνο δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών και μάλιστα απαιτείται ως εικόνα από πολλούς πολίτες. Η δημιουργία ενός πραγματικά ασφαλούς περιβάλλοντος καθιστά αυτήν την έντονη παρουσία όχι τόσο απαραίτητη και βοηθάει την αστυνομία να διατηρεί μια πιο διακριτική παρουσία και να επεμβαίνει εκεί που πραγματικά χρειάζεται.
  • Ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και αποδυνάμωση των ακραίων τάσεων. Η αύξηση της εγκληματικότητας εκτός των άλλων κακών βοηθάει και στην ενίσχυση των ακραίων τάσεων με αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Αντίθετα σε μια ευνονούμενη πολιτεία όλα αυτές οι τάσεις αποδυναμώνονται.

 

Ξεκινώντας την προσπάθεια…

Πολλά και αδιαμφισβήτητα λοιπόν τα οφέλη από την υλοποίηση των projects για την δημιουργία των ασφαλών πόλεων (Safe cities projects). Για το λόγο αυτό αυτού του είδους τα projects έχουν κάνει έντονη την εμφάνιση τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Κειπ Τάουν, Πεκίνο είναι ορισμένες μόνο από τις μεγάλες μητροπόλεις που έχουν επενδύσει πόρους για την υλοποίηση κάποιας μορφής Safe city project. Η Αθήνα μαζί με άλλες Ευρωπαικές πόλεις συμμετέχει σε ένα Ευρωπαικό πρόγραμμα (www.safecity-project.eu) στο οποίο γίνεται χρήση των δικτυακών τεχνολογιών και των έξυπνων συσκευών προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών.

Σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, η ασφάλεια σε επίπεδο πόλεων και κοινωνιών θα αποτελέσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα των επόμενων δεκαετιών. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και καθώς οι καιροί ου μενετοί  οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνειδητοποιήσουν τόσο τις ευθύνες τους αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους και να δράσουν ανάλογα.