Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η ενοποίηση (integration) των συστημάτων ασφαλείας ήταν μια ανεκπλήρωτη επιθυμία πελατών και επαγγελματιών του χώρου μας. Σήμερα αποτελεί πλέον βασική απαίτηση των πελατών. Η απαίτηση αυτή έρχεται να καλύψει μια από τις βασικότερες ανάγκες του συνανθρώπου μας. Ασφάλεια και κατ’ επέκταση, ενημέρωση ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται.

1

 

Στο πρόσφατο παρελθόν, τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούσαν αυτόνομα. Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), συναγερμός, πυρασφάλεια, σύστημα ελέγχου πρόσβασης, συνήθως ήταν το καθ’ ένα αντικείμενο διαφορετικού συνεργείου.

Η επανάσταση που έφερε το διαδίκτυο με την διασύνδεση δικτυακών συσκευών, σαρώνει και τον τομέα της ασφάλειας. Συσκευές που δεν συνδέονται στο δίκτυο μοιάζουν πλέον ρετρό. Ο όρος “Internet of things” χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και από επαγγελματίες του χώρου μας.

Ποιος είναι ο σκοπός της ενοποίησης όλων αυτών των συστημάτων; Πολύ απλά, η παρακολούθηση και η κοινή διαχείριση όλων των συστημάτων από έναν κεντρικό σταθμό εργασίας. Το να παρακολουθεί κανείς ξεχωριστά, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το συναγερμό ή το σύστημα πυρασφάλειας από διαφορετικά εργαλεία, μάλλον τον μπερδεύει ή ακόμα του δημιουργεί πανικό για το πώς να διαχειριστεί όλη την πληροφορία που λαμβάνει. Ο μέσος άνθρωπος που δεν είναι ειδικός, δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε την εμπειρία να ορίσει πότε μία πληροφορία είναι επικίνδυνη ή όχι. Εδώ λοιπόν, παρουσιάζεται έντονα πλέον η ανάγκη για κοινή λειτουργία και κυρίως παρακολούθηση των συστημάτων ασφαλείας από ένα σύστημα επίβλεψης.