Security Strategy: Proactive vs Reactive!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 | Hilton Λευκωσίας

 

To Security Project, το συνέδριο για θέματα ασφάλειας που έχει πραγματοποιηθεί ήδη τέσσερις συναπτές χρονιές με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και στην Κύπρο στις 30 Νοεμβρίου 2016 στην πόλη της Λευκωσίας.

Το 1ο Security Project Cyprus διοργανώθηκε από τη Smart Press και τη Smart Com με την υποστήριξη του περιοδικού Security Manager, που εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στο τομέα της ασφάλειας.

Στόχος του συνεδρίου – που από την πρώτη χρονιά έβαλε τις βάσεις για να αποτελέσει την ετήσια κορυφαία συνάντηση των ειδικών και των επαγγελματιών στο τομέα της ασφάλειας στην Κύπρο – ήταν από τη μια πλευρά να αναδείξει το σύνθετο περιβάλλον των κινδύνων του σήμερα, ενώ παράλληλα να αναπτύξει τις στρατηγικές και τους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων αυτών, εστιάζοντας στις προληπτικές πολιτικές και δράσεις, στη βέλτιστη διαχείριση έργων ασφάλειας και στην υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο πρόβαλε την αξία της προληπτικής ασφάλειας, ως πυλώνα ευημερίας, σταθερότητας, παραγωγικότητας και ανάπτυξης των κοινωνικών και επιχειρηματικών δομών.

Η θεματολογία του 1ου Security Project ήταν δομημένη σε τρεις βασικούς άξονες.

Πολιτικές – Δράσεις – Συνεργασίες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απειλές για την ασφάλεια σήμερα, πηγάζουν από πολλούς και σύνθετους παράγοντες, προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών ασφάλειας με στόχο την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών, δίνοντας βαρύτητα στη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών, τις στοχευμένες δράσεις και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ κρατικών και διεθνών υπηρεσιών αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Στο επίκεντρο αυτής της θεματικής ενότητας, βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια όπως για παράδειγμα οι έντονες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία κρίσιμων υποδομών και φυσικά η χαρτογράφηση και η αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας στις πόλεις. Θεσμικοί παράγοντες, στελέχη υπηρεσιών και επιστήμονες, ανέπτυξαν τη προσέγγιση τους γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα και ανέλυσαν τις δράσεις και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται για την δημιουργία συνθηκών ασφαλούς περιβάλλοντος.

Διαχείριση Έργων Ασφάλειας & Τεχνολογικών Εφαρμογών

Στη σημερινή εποχή, όπου η διαχείριση των αναδυόμενων απειλών αποτελεί υπέρτατη πρόκληση για τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, το αποτελεσματικό management στα έργα ασφάλειας έχει καταλυτικό ρόλο για την προστασία υποδομών, προσώπων και περιουσιών. Επιπρόσθετα, το management και οι τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ασφάλειας, εξελίσσονται από μια απλή πρακτική διαχείρισης έργων σε μια επιστήμη με ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην ευημερία και την ανάπτυξη στην κοινωνία και τους οργανισμούς. Οι παρουσιάσεις σε αυτή την θεματική ενότητα είχαν στόχο να αναδείξουν αυτή την εξέλιξη και τον κρίσιμο ρόλο των στελεχών ασφαλείας, αλλά και του προσωπικού βάσης, που αναλαμβάνουν την ευθύνη να διαχειριστούν έργα ασφάλειας κάθε μορφής, όπως: Ασφάλεια Εγκαταστάσεων, Προστασία Προσώπων, Ασφάλεια Εκδηλώσεων, Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων, Διαχείριση Κρίσεων, Εκπαίδευση και Διαχείριση Προσωπικού Security, Προστασία εργαζομένων και Πυροπροστασία.

Η τεχνολογία στο επίκεντρο

Η τεχνολογία αποτελεί βασικό κρίκο στην αλυσίδα της ασφάλειας. Οι ολοκληρωμένες λύσεις, τα συστήματα και τα προϊόντα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική ασφάλεια σήμερα, εξελίσσονται και υιοθετούν ολοένα και πιο καινοτόμες τεχνολογίες με σκοπό να καλύψουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες της εποχής για μεγαλύτερη απόδοση στα επίπεδα ασφάλειας, ευελιξία και λειτουργικότητα. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και υλοποίηση έργων ασφάλειας καθώς και στελέχη που είναι υπεύθυνοι για την επιλογή, διαχείριση και εποπτεία ανάλογων έργων, είχαν τη δυνατότητα σε αυτή την ενότητα να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις που υιοθετούν οι κατασκευαστές των συστημάτων, πως αυτές καλύπτουν τις νέες απαιτήσεις και τι πλεονεκτήματα προσφέρουν. Ειδικοί της αγοράς των συστημάτων ασφάλειας από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό, ανέδειξαν τις τεχνολογικές δυνατότητες των σύγχρονων λύσεων βίντεο επιτήρησης, τις νέες τάσεις στα συστήματα συναγερμού καθώς και τις εξελίξεις στους τομείς του ελέγχου πρόσβασης, της πυρανίχνευσης.

 

Έκθεση χορηγών εταιρειών

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Security Project Cyprus λειτούργησε παράλληλα ο εκθεσιακός τομέας των χορηγών εταιρειών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και λύσεων για την ασφάλεια, προκειμένου να ενημερωθούν «πρόσωπο με πρόσωπο» για όλες τις εξελίξεις στο χώρο.

Ποιοι παρακολουθήσαν το Συνέδριο

Στο Συνέδριο Security Project Cyprus συμμετείχαν ως επισκέπτες στελέχη, επαγγελματίες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ασφάλειας και έχουν την ευθύνη λήψης σημαντικών αποφάσεων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, όπως: Στελέχη της Αστυνομίας και Υπηρεσιών Ασφάλειας, Υπεύθυνοι για την Ασφάλεια Εγκαταστάσεων σε κάθε τομέα (τράπεζες, πρεσβείες, δημόσιοι οργανισμοί, λιμάνια, αεροδρόμια, μέσα μαζικής μεταφοράς, τουριστικές υποδομές, μονάδες παραγωγής, εμπορικές αλυσίδες, κ.α), Στελέχη και προσωπικό εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και εγκαταστάσεων συστημάτων ασφάλειας. Το συνέδριο παρακολουθήσαν πολλά στελέχη που ασχολούνται με το τομέα εκπαίδευσης στην ασφάλεια αλλά και όσοι έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο.  

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό ρεπορτάζ και το φωτογραφικό υλικό του συνεδρίου όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Security Manager