Το 3ο Συνέδριο Security Project Cyprus ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους το όραμα της ενσωμάτωσης της Ασφάλειας στις Έξυπνες Πόλεις και τα Έξυπνα Κτίρια μπορεί να γίνει πράξη! Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην αδιάρρηκτη σχέση που συνιστά το τρίπτυχο Άνθρωπος – Διαδικασίες – Τεχνολογία στις προσπάθειες αντιμετώπισης των σύγχρονων κινδύνων με στόχο την αποτελεσματική προστασία υποδομών, αγαθών και προσώπων.
Το μοντέλο ασφάλειας στις πόλεις και τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλάζει συνεχώς υποστήριξαν όλοι, οδηγώντας το παραπάνω τρίπτυχο στην ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας “Smart” στρατηγικής βασισμένη σε συντονισμένες δράσεις, επικαιροποιημένες επιχειρισιακές διαδικασίες, συνεργασίες σε πολλαπλά μέτωπα και αξιοποίηση εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων.
Οι έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα κτίρια δεν είναι πλέον μια ουτοπία, αλλά μια πραγματικότητα. Η εξέλιξη των τεχνολογιών, με επίκεντρο το IoT και την Τεχνητή Νοημοσύνη καθώς και η ανάγκη για ενοποίηση του κτιριακού εξοπλισμού – είτε πρόκειται για μεγάλες εγκαταστάσεις, είτε ακόμα και για οικιακές εφαρμογές – έχει οδηγήσει και το τομέα της ασφάλειας σε μια νέα κατεύθυνση.
Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, που συνεχώς αλλάζει, οι θεσμικοί φορείς, οι δημόσιες αρχές ασφάλειας, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις security, οι επαγγελματίες στο τομέα αυτό, από την κορυφή της διοίκησης ενός έργου μέχρι το επιχειρησιακό προσωπικό βάσης και τον τεχνικό εγκαταστάτη συστημάτων, οφείλουν σήμερα – όσο ποτέ άλλοτε – να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις της εποχής.
Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι τελικοί πελάτες των υπηρεσιών και των συστημάτων ασφάλειας, είτε πρόκειται για δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε για ιδιώτες και απλούς οικιακούς χρήστες.
Το 3o Συνέδριο Security Project Cyprus εστίασε σε αυτές τις απαιτήσεις αναδυκνείοντας μια νέα, σύγχρονη και έξυπνη προσέγγιση για την ασφάλεια.
Το συνέδριο αποτέλεσε για ακόμα μια χρονιά τη σημαντικότερη συνάντηση των ειδικών της ασφάλειας στην Κύπρο, αλλά και όλων όσων έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο χώρο συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση ενημέρωσης, επικοινωνίας, ανταλλαγής γνώσεων και πληροφοριών, ανάδειξης προβληματισμών και εξωστρέφειας.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου κάλυψε ένα ευρύτατο πεδίο θεματολογίας, με παρουσιάσεις από θεσμικούς φορείς και εισηγητές με εμπειρία και τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα στο χώρο του συνεδρίου διοργανώθηκε έκθεση όπου εταιρίες του χώρου παρουσιάσαν προϊόντα, ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες security.
1η Ενότητα: Σύγχρονες Προκλήσεις για την Ασφάλεια. Επιστημονική και Επιχειρησιακή προσέγγιση – The Smart Model
Οι σύγχρονες προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και κινδύνων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές κάθε μεγέθους και κατηγορίας, αλλά και ευρύτερα οι πολίτες και η κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης θεματικής του συνεδρίου. Τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στις νέες μορφές τρομοκρατίας και εξτρεμισμού, στο οργανωμένο έγκλημα στο κυβερνοέγκλημα, αλλά και τη μικρή και μεσαία εγκληματικότητα αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς. Ειδικοί επιστήμονες, στελέχη σωμάτων ασφάλειας, θεσμικοί φορείς και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα, παρουσίασαν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στο θέμα της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών, των τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και των διαδικασιών που εφαρμόζονται μέσα από ένα νέο έξυπνο μοντέλο ασφάλειας, προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο προστασίας των εγκαταστάσεων, των υποδομών, των πληροφοριών, των περιουσιακών στοιχείων και φυσικά των ανθρώπων.
2η Ενότητα: Η Ασφάλεια συναντάει τις έξυπνες τεχνολογίες αιχμής: Artificial Intelligence, IoT, Integration, Cyber Security, Cloud and Mobility.
Οι τομείς των συστημάτων Video Surveillance, Intrusion Alarm & Detection, Access Control, Fire Protection και Smart Building, διανύουν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εξελεγκτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές συνεχώς αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους και υιοθετούν ολοένα και περισσότερο έξυπνες τεχνολογίες όπως το IoT και Α.Ι, ενώ οι εφαρμογές για τη φυσική ασφάλεια συγκλίνουν ακόμα περισσότερο με τον ψηφιακό κόσμο και τον τομέα της πληροφορικής, υποστηρίζοντας τάσεις όπως το Cloud και το Mobility.
Παράλληλα η τάση που θέλει την ενοποίηση των συστημάτων σε κοινές πλατφόρμες ενισχύεται διαρκώς, ενώ η μέριμνα για το Cyber Security και την Προστασία των Δεδομένων ως ανάγκη αλλά και ως υποχρεωτική απόρροια του GDPR, έχει εισέλθει δυναμικά στην ατζέντα των τεχνολογιών για τη φυσική ασφάλεια.
Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, μας απασχόλησαν στον δεύτερο θεματικό άξονα του συνεδρίου, μέσα από την παρουσίαση νέων τεχνολογικών λύσεων και case studies για την ασφάλεια εγκαταστάσεων κάθε μεγέθους από μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι οικιακές υποδομές.
Έκθεση Συστημάτων και Υπηρεσιών Ασφάλειας
Στα πλαίσια του 3ου Security Project Cyprus 2018 πραγματοποιήθηκε έκθεση των χορηγών εταιριών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν νέα προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες από τον τομέα της ασφάλειας και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, προκειμένου να ενημερωθούν «πρόσωπο με πρόσωπο» για όλες τις εξελίξεις στο χώρο.
Στην έκθεση που διοργανώθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε και να ενημερωθούν για συστήματα όπως : κάμερες και ολοκληρωμένες λύσεις βίντεο επιτήρησης, συστήματα συναγερμού, ελέγχου πρόσβασης και περιμετρικής προστασίας, λύσεις πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας.
Ποιοι συμμετείχαν
Στο 3ο Συνέδριο Security Project Cyprus παρευρέθηκαν ως επισκέπτες:
- Στελέχη Θεσμικών Φορέων
- Στελέχη Δημόσιων οργανισμών και Ιδιωτικών επιχειρήσεων
- Security and Safety Managers σε επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως: τράπεζες, πρεσβείες, δημόσιοι οργανισμοί, λιμάνια, αεροδρόμια, Ξενοδοχεία και τουριστικές υποδομές, εμπορικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες, κ.α
- Στελέχη και Προσωπικό Ιδιωτικών Εταιριών Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας
- Επαγγελματίες Εγκαταστάτες και Εμπορίας Συστημάτων Ασφάλειας
- Στελέχη και Προσωπικό της Κυπριακής Αστυνομίας
- Ιδιώτες, Επιστήμονες, Ερευνητές, Εκπαιδευτές, Εκπαιδευόμενοι